"El talent és més eròtic quan és malgastat" (Cosmopolis, Don DeLillo)

12 abr 2013

Poeta de realitats com deia Joan Fuster


Segurament el poema de Els amants és un dels més coneguts del estimable Vicent Andrés Estellés. Però com oblidar-lo!?  Si des de la veu d’Ovidi Motllor se’ns fa incansable i etern!


 Tot i així, s’ha de dir que el poeta de Burjassot amaga darrera els plecs d’aquest poema tota una gran obra en què títols com Assumiràs la veu d’un poble, pare, M’aclame a tu, Testament mural, Cançó de Bressol, Demà serà una cançó... s’acaben tornant igual d’indispensables per retre-li lloança. 



Com val la pena recordar, Estellés enceta la seva producció poètica en els durs anys de postguerra, en una societat marcada per vencedors i vençuts i on, tristament, només hi havia lloc per les idees que feien ressò del règim franquista. Si fins aquí el panorama que tenia el poeta ja sembla prou contundent es perquè encara no he fet menció de les nombroses depuracions, detencions i afusellaments que es varen fer al País Valencià - si bé també a la resta de Catalunya.- No obstant, a Valencià la repressió franquista va ser molt més colpidora...
Armats amb la por i la censura ideològica i lingüística els franquistes aconseguiren enderrocar grans pilars i, per variar, instal·laren més por i més censura per posseir un vergonyós i degradant control de la societat. I tot això sense oblidar que passava davant dels ulls del bon Déu! Ja que l’Església, per part seva, posseïa el do de dictar moralitat pública per tothom i en tots els àmbits. Com es d’esperar, en l’àmbit literari també! Sí! També hi varen fotre el nas i van tocar els collons! Mal sento l’expressió, però és així! 


Envers tot això, Vicent Andrés Estellés escriu (i com escriu!) per salvar la llengua i la cultura d’un poble d’ànima mig vençuda. L’amor, la misèria, la mort, la fam, el sexe, la cultura, Déu, la llibertat... Seran una constant que impregnarà tota la seva obra. En altres paraules, és la seva pròpia vida la que s’escola i mulla i marca tots els seus poemes. Una realitat per abastar-ne d’altres, per abastar la terra. I d’aquí que Joan Fuster l’anomeni el “Poeta de realitats.”

A més, el fet de ser un enamorat  d’Ausiàs March i dels clàssics grecollatins, com també de conèixer tota la tradició de poetes catalans, des dels medievals fins als més contemporanis, fa que el seu estil i llenguatge poètic esdevingui tota una creació. Prenent com a base tals referents anteriors i donant als seus poemes una llengua col·loquial, una llengua del carrer apareix un equilibri perfecte d’on vindrà la singularitat i geni del poeta.

En el fons, Estellés no fa res més que escriure uns poemes que expliquen coses, que remet a gent, a personatges, descriu situacions, fa cròniques... inventa de nou tots els mots ja dits i oblidats de la llengua i els torna dignes mentre els hi construeix un centre poètic, un centre que batega.  I si tot això ja es digne d’alabança més alabança necessitaria encara per el moment en que li va tocar escriure i va decidir fer-ho. Això és el que l’ha convertit en immortal.

Per acabar, deixo aquest enllaç ja que si alguna cosa de bona te el youtube es que de tant en tant et brinda perles com aquesta: 


https://www.youtube.com/watch?v=kjp2zNaUcR4

No hay comentarios:

Publicar un comentario